Γενικές ερωτήσεις

Διοργάνωση Μετρήσεων

Παιδικά παπούτσια σε ακατάλληλο μέγεθος

 

Γενικές ερωτήσεις

 

Περιληπτικά, περί τίνος πρόκειται?

Σε ποσοστό 98%, τα παιδιά γεννιούνται με ποδαράκια υγιέστατα, όμως μόνο το 40% των ενηλίκων καταφέρνει να διατηρήσει τα πόδια του υγιή, το υπόλοιπο 60% υποφέρει από προβλήματα υγείας που σχετίζονται με τα πόδια!

Γιατί άραγε? Από όλο και περισσότερες μελέτες και έρευνες προκύπτει ότι μέχρι και τα 4 στα 5 παιδιά στην Ευρώπη φοράνε παπούτσια σε άκρως ακατάλληλο μέγεθος! Χωρίς τα παιδιά να νοιώθουν την παραμικρή ενόχληση και - κατά συνέπεια - χωρίς οι γονείς να έχουν τη παραμικρή υποψία!

 

Ο βασικότερος λόγος, όπως τονίζουν οι επιστήμονες, είναι η παραπληροφόρηση που επικρατεί γύρο από το θέμα της σωστής εφαρμογής του παιδικού υποδήματος: Γονείς και παιδιά επιμένουν ότι τα παπουτσάκια εφαρμόζουν τέλεια, ενώ στη πραγματικότητα, τα παπούτσια των παιδιών είναι 1,2,3,4, ακόμα και ΠΕΝΤΕ ΝΟΥΜΕΡΑ πιο μικρά από τα πόδια που τα φοράνε!

 

Επίσης έχει αποδειχθεί πλέον και επιστημονικά (σε έρευνες με εντολή του Υπουργείου Υγείας της Αυστρίας σε συνεργασία με 4 ινστιτούτα της Ιατρικής Σχολής της Βιέννης) ότι τα οστά στα παιδικά πόδια όντως παραμορφώνονται όταν τα παιδικά παπούτσια δεν εφαρμόζουν σωστά. Συμπερασματικά, τα παιδιά που σήμερα φοράνε παπούτσια σε λάθος μέγεθος, κινδυνεύουν ως ενήλικες να υποφέρουν από προβλήματα που ξεκινάν από τα πόδια.

 

Κύριος στόχος του προγράμματος «Ποδαράκια - Παπουτσάκια» είναι μια αποτελεσματική πρόληψη ώστε να εξασφαλιστεί η υγιή ανάπτυξη στα τόσο εύπλαστα ποδαράκια των παιδιών έτσι ώστε να παραμείνουν υγιή για μια ζωή. Το μέσο, αφ ενός μεν, είναι η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των παιδιών και γονέων γύρο από αυτό το θέμα (όπως γίνεται ήδη και σε άλλες χώρες της Ευρώπης), αφ εταίρου δε η υποστήριξη των κλάδων που επηρεάζουν την ανάπτυξη των παιδιών μας όπως Παιδίατροι, Παιδαγωγοί και Προπονητές Φυσικής Αγωγής, Πωλητές Παιδικού Υποδήματος και άλλους σχετικούς παράγοντες.

 

Τι είναι το Πρόγραμμα «Ποδαράκια - Παπουτσάκια» ?

Το πρόγραμμα «Ποδαράκια - Παπουτσάκια» είναι ένα πρόγραμμά έρευνας, ενημέρωσης και πρόληψης γύρο από το θέμα της σωστής εφαρμογής του παιδικού υποδήματος και με κύριο στόχο να παραμείνουν τα παιδιά μας υγιή.

 

Ποιος είναι ο βασικός στόχος της έρευνας;

Να τεκμηριώσουμε την φύση και έκταση του προβλήματος στην Ελλάδα όπως γίνεται και σε άλλες χώρες της Ευρώπης και να αναπτύξουμε ένα σχέδιο δράσης με λύσεις προσαρμοσμένες για τις ιδιαιτερότητες που επικρατούν στην Ελλάδα.

 

Ποιος χρηματοδοτεί το Πρόγραμμα «Ποδαράκια - Παπουτσάκια» ?

Το Πρόγραμμα «Ποδαράκια - Παπουτσάκια» είναι μια μη-κερδοσκοπική πρωτοβουλία από επιστήμονες διαφόρων ειδικοτήτων (εξειδικευμένοι τεχνικοί, ιατροί, εμβιομηχανικοί, φυσιοθεραπευτές, κλπ) αλλά και ιδιώτες (καθηγητές φυσικής αγωγής, δάσκαλοι, γονείς, παιδιά) οι οποίοι όλοι μαζί συμβάλουν στον κοινό σκοπό εθελοντικά και άνευ χρηματικών αποδοχών.

 

Πώς μπορούμε να είμαστε σίγουροι ότι οι πληροφορίες που παρέχονται εδώ είναι έγκυρες ?

Paste answer here...

 

Διοργάνωση Μετρήσεων για τα Πόδια και τα Παπούτσια

 

Σε τι διαφέρει η μέτρηση που παρέχεται από το πρόγραμμα "Ποδαράκια - Παπουτσάκια" με αυτήν που γίνεται κλασικά σε καταστήματα πώλησης υποδημάτων;

Η διαφορά είναι τεράστιας σημασίας! Στα καταστήματα δεν χρησιμοποιούν ενιαίο σύστημα μέτρησης ποδιού-υποδήματος αλλά μετράνε μόνο το πόδι. Όμως, τα περισσότερα παιδικά παπούτσια ( >90% !!) δεν έχουν το μέγεθος που αναγράφεται από τους κατασκευαστές επάνω στο προϊόν αλλά συνήθως είναι κατά πολύ μικρότερα!

 

Επίσης, για το ίδιο μέγεθος παπουτσιού, ο κάθε κατασκευαστής δηλώνει διαφορετικό νούμερο στο δικό του προϊόν.  Οπότε, τι νόημα έχει να ξέρουμε τι νούμερο έχουν τα πόδια, όταν τα παπούτσια γράφουν άλλα αντί άλλων!

 

Κατά συνέπεια, η μέτρηση όπως γίνεται στα καταστήματα, (που περιορίζεται μόνο στα πόδια και δεν συμπεριλαμβάνει και μέτρηση για τη διαπίστωση του πραγματικού μεγέθους των παπουτσιών) είναι άκρος παραπλανητική τόσο για τον καταναλωτή όσο και για την υγεία του παιδιού.

 

Ως αποτέλεσμα, τις περισσότερες φορές, το παιδί φεύγει από το κατάστημα με καινούρια παπούτσια τα οποία είναι ήδη 1-2 νούμερα πιο μικρά απ΄ ό,τι είναι τα πόδια του, ενώ ταυτόχρονα ο γονέας μένει καθησυχασμένος, αφού έχει δει με τα μάτια του τα - έστω και παραπλανητικά - αποτελέσματα της υποτιθέμενης "ποδομέτρησης" !

 

Πού μπορούμε να ελέγξουμε αν τα παπούτσια των παιδιών μας εφαρμόζουν σωστά?

Κάντε κλικ στο μενού "Μετρήσεις" για να δείτε που έχουν προγραμματιστεί να γίνουν μετρήσεις για τα ποδαράκια και τα παπουτσάκια των παιδιών.

 

Πού και πότε γίνεται μέτρηση?

Κάντε κλικ στο μενού "Ημερομηνίες Μέτρησης" για να δείτε πότε έχουν προγραμματιστεί να γίνουν μετρήσεις για τα ποδαράκια και τα παπουτσάκια των παιδιών.

 

Πόσο διαρκεί η μέτρηση?

Περίπου 5 με 10 λεπτά για κάθε παιδί.

 

Χρειάζεται κάποια προετοιμασία για την μέτρηση?

Ναι, μια προετοιμασία που τα παιδιά λατρεύουν! Όταν τα παιδιά φοράνε παπούτσια υπερβολικά στενά, τα πόδια τους έχουν υποστεί πιέσεις που επηρεάσουν τον όγκο και το μέγεθος των ποδιών.

Για να έχουμε σωστό αποτέλεσμα στις μετρήσεις, πρέπει πρώτα να δώσουμε την ευκαιρία να ξεπρηστούν τα πόδια και να επανακτήσουν το φυσιολογικό τους όγκο. Αυτό επιτυγχάνεται με κινητικό παιχνίδι χωρίς παπούτσια για περίπου 20 - 30 λεπτά. Εναλλακτικά, εάν δεν
υπάρχει η άνεση χρόνου ή/και χώρου, τότε μπορούμε να πετύχουμε το ίδιο και ίσως και καλύτερο
αποτέλεσμα με ελαφριά μάλαξη για 5 - 10 λεπτά η οποία δεν ξεμουδιάζει μόνο τα πόδια
και τις γάμπες αλλά είναι και μια εξαιρετικά ευχάριστη αίσθηση που την λατρεύουν
τα παιδιά.

 

Πώς γίνεται η μέτρηση?

Το παιδί πατάει για μερικά δευτερόλεπτα επάνω στην επιφάνεια του ψηφιακού συστήματος ποδομέτρησης. Επίσης, το παιδί στέκεται επάνω σε μια κόλα χαρτιού όπου σχεδιάζουμε το περίγραμμα των ποδιών του. Μετά γίνεται η μέτρηση των παπουτσιών για να διαπιστώσουμε το πραγματικό τους μέγεθος και να συγκρίνουμε με το μέγεθος των ποδιών.

Μετά την ανάλυση, τα αποτελέσματα τυπώνονται στο βιβλιάριο / ημερολόγιο ποδομέτρησης του παιδιού.

 

Τι πρέπει να προσέξω για να λάβει μέρος το παιδί μου σε μέτρηση?

  • Το παιδί να φοράει κάλτσες και όχι καλσόν! Επίσης να φοράει κλειστά ή αθλητικά παπούτσια (δηλαδή όχι σαγιονάρες, όχι παντόφλες και όχι σανδάλια!).
  • Για παιδάκια κάτω από 4 ετών, να τα προετοιμάσετε με μικρά παραμυθάκια ή μικρές ιστορίες για να καταλάβουν ότι η μέτρηση δεν είναι επώδυνη.
  • Επίσης, τα παιδιά να φέρουν μαζί τους όσο το δυνατών περισσότερα από τα παλαιότερα τους παπούτσια, ακόμα και αν δε τα φοράνε πια διότι ενδέχεται να ελεγχθεί η φθορά στο πάτο των υποδημάτων. (Η μη-ομοιόμορφη φθορά π.χ. στο τακούνι συχνά αποτελεί ένδειξη κάποιου προβλήματος στα κάτω άκρα το οποίο επηρεάζει αρνητικά τη βάδιση).
  • ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ: Για παιδιά που επιθυμούν να λάβουν μέρος σε εκδήλωση ποδομέτρησης που προσφέρεται από τρίτο φορέα (όπως π.χ. από Δήμους, Σχολεία, Αθλητικούς Οργανισμούς κλπ.) απαιτείται η συμπλήρωση και υπογραφή σχετικής αίτησης / έγκρισης από τους γονείς-κηδεμόνες του παιδιού και η οποία πρέπει να επιστραφεί εγκαίρως στο δάσκαλο που σας την έδωσε..

 

Ποιος είναι υπεύθυνος για τις μετρήσεις?

Άντώνης (Τόνυ) Χαϊσελμπεκ (Anton Haselbeck) ονομάζεται ο επίμονος έλληνο-γερμανός ερευνητής που μπορεί να θεωρηθεί αυθεντία στην Ευρώπη σε θέματα παιδικού ποδιού και υποδήματος. Ο ειδικός στην ανάπτυξη ιατρικών εφαρμογών έπρεπε να μελετήσει εκατοντάδες ποδαράκια και παπουτσάκια σε Ευρώπη, Αμερική και Ασία, για να δημιουργήσει το πρώτο σύστημα ψηφιακής μέτρησης για τα πόδια ΚΑΙ τα παπούτσια. Τη πολύτιμή εμπειρία και συμβουλή του εμπιστεύονται ιατροί, φυσιοθεραπευτές, προπονητές , οι γονείς και τα παιδιά.

 

Παιδικά παπούτσια σε ακατάλληλο μέγεθος

 

Αν το παιδί μου φόραγε παπούτσια που δεν του κάνουν, τότε δεν θα διαμαρτυρόταν?

Όχι! Σε αντίθεση με τα πόδια των ενηλίκων, τα οστά και οι αρθρώσεις στα παιδικά πόδια είναι εξαιρετικά εύπλαστα και έτσι τα πόδια χωράνε με άνεση ακόμα και σε υπερβολικά στενά παπούτσια, και μάλιστα χωρίς το παιδί να νοιώθει την παραμικρή ενόχληση!

 

Πώς γίνεται τα παιδιά να φοράνε παπούτσια ως και 3,4 ή ακόμα και 5 νούμερα πιο μικρά από τα πόδια τους χωρίς να πονάνε καθόλου?

Επειδή η οστεοποίηση στο παιδικό πόδι δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα. Το παιδικό πόδι, αντί για ανθεκτικά οστά (κόκαλα) όπως έχουν οι ενήλικες, περιέχει χόνδρους με οστόδες πυρήνες, οι οποίοι χρειάζονται ως και 20 χρόνια για να μετατραπούν εντελώς από χόνδρο σε οστό (οστεοποίηση). Έτσι, τα παιδικά πόδια είναι πολύ μαλακά και χωράνε με άνεση σε παπούτσια με υπερβολικά μικρό μέγεθος.