Κάντε κλικ στην εικόνα για μεγέθυνση

 

 

Πολλοί γονείς και παιδιά μας ρωτάνε πώς να ελέγξουν εάν το μέγεθος των υποδημάτων τους είναι σωστό. Το πρώτο και σημαντικότερο βήμα είναι να διαπιστώσετε εάν τα παπούτσια διαθέτουν το κατάλληλο μήκος.

 

Όταν δεν έχετε στην διάθεσή σας σύγχρονο ποδομετρητή με ενιαίο σύστημα μέτρησης (δηλαδή να ελέγχει το μέγεθος για τα πόδια ΚΑΙ αλλά και για τα παπούτσια) τότε μπορείτε εύκολα να κατασκευάσετε μόνοι σας μια λωρίδα μέτρησης.

 

Μπορεί να φαίνεται απλοϊκό σαν λύση, ως τόσο πρόκειται για έναν από τους πιο αξιόπιστους τρόπους ελέγχου, το κόστος είναι μηδαμινό και η διαδικασία είναι πολύ διασκεδαστική και ενδιαφέρουσα για τα παιδία!

 

Αποκαλύψεις της σύγχρονης, διεπιστημονικής έρευνας...

 

TragicToes

 • Πρόσφατες έρευνες ευρείας κλίμακας δείχνουν ότι τα περισσότερα παιδιά φοράνε παπούτσια σε άκρως ακατάλληλο μέγεθος - μέχρι και 5 (ΠΕΝΤΕ!!) νούμερα πιο μικρά απ' ό,τι πρέπει!  *
 • Οι αρθρώσεις και τα οστά στα πόδια των παιδιών είναι εξαιρετικά εύπλαστα και ζημιώνονται από παπούτσια σε ακατάλληλο μέγεθος.*
 • Τα παπούτσια σε λάθος μέγεθος δε βλάπτουν μόνο τα πόδια των παιδιών αλλά, όπως υποστηρίζουν οι περισσότεροι ιατροί, έμμεσα μπορούν να προκαλέσουν και επιπρόσθετες επιπλοκές σε άλλα, πιο απομακρυσμένα όργανα ή σημεία του σώματος (Γόνατα, Ισχία, Σπονδυλική Στήλη, Τένοντες, Σύνδεσμοι, Αιμοφόρα Αγγεία).
 • Τα περισσότερα παπούτσια για παιδιά που κυκλοφορούν στο εμπόριο ΔΕΝ έχουν το μέγεθος που αναγράφεται στην ετικέτα του προϊόντος αλλά συνήθως είναι κατά πολύ μικρότερα. *

 

* Σύμφωνα με έρευνες του Υπουργείου Υγείας της Αυστρίας και του Υπουργείου Προστασίας Καταναλωτών της Αυστρίας

kidfootbones

Το παιδικό πόδι δεν διαθέτει ακόμα τα 26 οστά όπως το πόδι ενός ενήλικα αλλά περιέχει εύπλαστους χόνδρους οι οποίοι χρειάζονται πολλά χρόνια μέχρι να μετατραπούν σε οστό.


Τα ποδαράκια των παιδιών είναι τόσο εύκαμπτα που χωράνε με εντυπωσιακή «άνεση», ακόμη και σε υπερβολικά στενά παπούτσια. Τα παιδιά δεν υποφέρουν καθόλου και συνεπώς δεν διαμαρτύρονται!

 

Η οστεοποίηση στο παιδικό πόδι δεν ολοκληρώνεται πριν την ηλικία των 18-20 ετών και μέχρι τότε, τα οστά και οι αρθρώσεις παραμορφώνονται εύκολα όταν υποβάλλονται σε υπερβολική πίεση από τα στενά παιδικά παπούτσια!

 

Συστήματα Ποδομέτρησης... τα συστήματα "Απάτη" και αυτά που μπορείτε να εμπιστευτείτε:

 

 

 

OutdatedSystems

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 NewTech

Υπάρχουν δυο κατηγορίες συστημάτων ποδομέτρησης:

 

Τα συστήματα ποδομέτρησης που κάνουν ζημιά:

 • Δυστυχώς τα περισσότερα καταστήματα στη χώρα μας χρησιμοποιούν τέτοια, απαρχαιωμένα όργανα πόδομέτρησης.
 • Ακολουθούν παντελώς εσφαλμένη φιλοσοφία αν και καταφέρνουν να εντυπωσιάσουν τους καταναλωτές.
 • υπολογίζουν μόνο το μέγεθος των ποδιών. (Το μεγάλο πρόβλημα με τα συστήματα παλαιού τύπου είναι ότι δείχνουν το αποτέλεσμα της μέτρησης των ποδιών σε νούμερο παπουτσιού ενώ το πραγματικό μέγεθος από τα περισσότερα παπούτσια είναι διαφορετικό από το νούμερο που αναγράφεται στην ετικέτα ή στον πάτο του προϊόντος.)
 • Δεν αποκαλύπτουν το πραγματικό μέγεθος των υποδημάτων που στο 90% είναι κατά πολύ μικρότερο από αυτό που δηλώνει η ετικέτα του προϊόντος!
 • οδηγούν σε λάθος συμπέρασμα.
 • είναι άκρως παραπλανητικά για τους καταναλωτές.
 • δεν ελέγχονται υποχρεωτικά για την αξιοπιστία τους σε τακτά διαστήματα.
 • Σε πολλά παιδιά προκαλούν ταραχή και φόβο.
 • Η απολύμανσή τους είναι τεχνικά σχεδόν ανέφικτη και συχνά αποτελούν εστία μόλυνσης του παιδιού με μυκητιάσεις, βακτηριακές λοιμώξεις και μυρμηγκιές των πελμάτων.

 

Ευτυχώς υπάρχουν όμως και τα συστήματα ποδομέτρησης που μπορείτε να εμπιστευτείτε:

 • Πρόκειται για εντελώς νέα, ψηφιακή τεχνολογία.
 • Δεν μετράνε μόνο το μέγεθος των ποδιών αλλά και των υποδημάτων με ενιαίο σύστημα μέτρησης. Έτσι διαπιστώνεται το πραγματικό μέγεθος των παπουτσιών που στα περισσότερα διαφέρει πολύ από αυτό που γράφει η ετικέτα τους.
 • Μετράνε ταυτόχρονα και τα δύο πόδια διότι τα περισσότερα παιδιά λόγο ανάπτυξης συχνά έχουν σημαντική διαφορά μεγέθους μεταξύ δεξιού και αριστερού ποδιού.
 • Η μέτρηση των ποδιών είναι εντελώς ανώδυνη για τα παιδιά και κρατάει λιγότερο από 3 δευτερόλεπτα.
 • Επιτρέπουν την εύκολη και αξιόπιστη απολύμανση μετά από κάθε χρήση.
 • Δυστυχώς, στην Ελλάδα τα καταστήματα δεν φαίνεται να ενδιαφέρονται ιδιαίτερα αντικαταστήσουν των απαρχαιωμένο τους εξοπλισμό με συστήματα ποδομέτρησης της τελευταίας γενιάς. Ποιος ξέρει, ίσως να φοβούνται ότι θα αποκαλυφτεί πως τα περισσότερα παιδικά παπούτσια είναι κατά πολύ μικρότερα από αυτό που δηλώνει η ετικέτα τους;
 • Ακόμα δεν είναι ευρέως γνωστά στην Ελλάδα .
 • Δυστυχώς δεν έχει ακόμα καθιερωθεί σε πολλά καταστήματα.
 • Ελέγχονται υποχρεωτικά σε τακτά διαστήματα για την αξιοπιστία τους.

 

Το σωστό σχήμα, απαραίτητες προδιαγραφές και πώς θα τα εξασφαλίσετε:

 

BallOfFoot

Μπορεί τα υποψήφια παπούτσια που έχετε διαλέξει για αγορά να πληρούν τις προϋποθέσεις ως προς το μέγεθος, αλλά από την άποψη του σχήματος και της κατασκευής να μην ταιριάζουν καθόλου στο σωματότυπο του ποδιού.

 

Τα επτά επίμαχα σημεία που πρέπει να προσέξετε είναι:

 • Το σχήμα στις μύτες των παπουτσιών
 • Το «μήλο»
 • Ουδέτερο εσωτερικό πέλμα
 • Ευλυγισία του εξωτερικού πάτου (σόλα)
 • Η ράχη στη φτέρνα
 • Τα χείλη
 • Τα τακούνια είναι ταμπού!

Το σχήμα στις μύτες των παπουτσιών:

Όσο πιο μυτερά είναι τα παπούτσια τόσο πιο όμορφα μας φαίνονται στο μάτι. Όμως, για τα παιδικά ποδαράκια αγνοήστε «τις ομορφιές» και προτιμήστε πάντα παπούτσια που να είναι ευρύχωρα μπροστά έτσι ώστε να μην πιέζονται τα δακτυλάκια από τις άκρες.  

 

Το «μήλο»:

Το «Μήλο» του ποδιού (η παχιά άρθρωση στη ρίζα του μεγάλου δακτύλου) να πέφτει στο «Μήλο» του παπουτσιού που είναι το σημείο όπου τσακίζει το παπούτσι με κάθε βήμα. Συνήθως, συμβαίνει να είναι και το πιο φαρδύ σημείο του παπουτσιού. Ο καλύτερος τρόπος για να βεβαιωθείτε είναι η ψηλάφηση με το χέρι σας και πάντα με το παιδί να στέκεται όρθιο!

 

Ουδέτερο εσωτερικό πέλμα:

Πολλά ακούγονται για τα λεγόμενα «ανατομικά» πέλματα. Δυστυχώς όμως, δεν πρόκειται για κάτι περισσότερο από διαφημιστικό τρικ, μιας και η ανατομία του κάθε παιδιού είναι μοναδική και δεν γίνεται ένα «ανατομικό» πέλμα μαζικής παραγωγής να είναι κομμένο - ραμμένο στην ανατομία του πέλματος κάθε παιδιού. Όπως υποστηρίζουν οι περισσότεροι επιστήμονες, για υγιή παιδιά προτιμήστε πάντα πέλματα ουδέτερα, δηλαδή επίπεδα, χωρίς τα εντυπωσιακά «βουναλάκια» και εξογκώματα στις καμάρες ή σε άλλα σημεία. Το μόνο που καταφέρνουν αυτά τα υποτιθέμενα «στηρίγματα» είναι να εμποδίζουν την ελεύτερη κίνηση του ποδιού και να προκαλούν εξασθένηση των μυών που ευθύνονται για την ανάπτυξη και ανύψωση τις ποδικής καμάρας.

Σε περίπτωση που το παιδί πάσχει από κάποιο ορθοπεδικό πρόβλημα του άκρου πόδα, τότε είναι προτιμότερο να συμβουλευτείτε παιδοορθοπεδικό εξοικειωμένο με τα κάτω άκρα. Αν χρειαστεί, θα σας προτείνει να ληφθεί πελματογράφημα για την κατασκευή πραγματικά «ανατομικών»  πελμάτων.

 

Ευλυγισία του εξωτερικού πάτου (σόλα):

Ο εξωτερικός πάτος του παπουτσιού πρέπει να είναι όσο το δυνατό πιο εύκαμπτος χωρίς όμως να στερεί σε σταθερότητα και ασφάλεια. Για να κάνετε το τεστ, «στύψτε» το παπούτσι και βεβαιωθείτε ότι η πάτος προσαρμόζεται και ακολουθεί τις πιέσεις που ασκείτε ειδικά στο σημείο του «μήλου». Εάν είναι δύσκαμπτος και σας δυσκολεύει να το λυγίσετε, καλύτερα να τα ξεχάσετε αυτά τα παιδικά παπούτσια όσο όμορφα και αν είναι!

 

Η ράχη στη φτέρνα:

Η ράχη πίσω στη φτέρνα του παπουτσιού να μην έχει υπερβολικό ύψος ή υπερβολική καμπύλη προς το πόδι, ώστε να μην προκαλεί ερεθισμούς λόγο τριβής στον αχίλλειο τένοντα.

 

Τα χείλη:

Το άνοιγμα (τα χείλη) του υποδήματος να αγκαλιάζουν μαλακά τον αστράγαλο, διαφορετικά το περπάτημα μετά από λίγη ώρα θα μετατραπεί σε εφιάλτη.

 

Τα τακούνια είναι ταμπού:

Και φυσικά, σε καμία περίπτωση τα παιδικά παπούτσια δεν επιτρέπεται να έχουν υψηλό τακούνι το οποίο είναι καταστροφικό για τα ποδαράκια των κοριτσιών. Όσο και να σας εκλιπαρεί η κορούλα σας και όσο και χαριτωμένα να σας φανούν τα παπουτσάκια  μινιατούρες με τακούνι, μην ενδίδετε στον πειρασμό!

 

Κλασσικές παγίδες όταν ελέγχουμε το μέγεθος στα παιδικά πόδια και παπούτσια

 

Thumbpress

 

 • Στα περισσότερα παιδιά (περίπου 60%), το ένα πόδι είναι μακρύτερο απ΄ τ΄ άλλο. Γι' αυτό πρέπει κάθε φορά να ελέγχουμε το μέγεθος και για τα δυο πόδια και να χρησιμοποιούμε ως βάση το μήκος που προκύπτει από το μακρύτερο πόδι!
 • Το μήκος και το φάρδος των ποδιών αλλάζει κατά την διάρκεια της ημέρας: Το πρωί, τα πόδια είναι μικρότερα απ΄ ό,τι το βράδυ. Όταν ήμαστε όρθιοι, το μήκος των ποδιών αυξάνεται σημαντικά, ενώ όταν καθόμαστε μειώνεται. Όταν κινούμαστε, τα πόδια απαιτούν ιδιαίτερα μεγάλο χώρο (με κάθε βήμα, τα δάκτυλα των ποδιών σπρώχνονται αρκετά προς τα εμπρός).
 • Όπως φάνηκε και από τις έρευνες της Αυστρίας αλλά και άλλων χωρών, ο περισσότερος κόσμος εμπιστεύεται απαρχαιωμένους μύθους όταν ελέγχει το μέγεθος των παπουτσιών.* Δεν είναι λοιπόν τυχαίο που το 70% των παιδιών φοράει παπούτσια σε λάθος μέγεθος...

 

Γιατί πρέπει πάντα να έχουν το σωστό μέγεθος τα παπούτσια των παιδιών;

 

Damage

BabyToAdult

 • Διότι  τα παπούτσια που δεν έχουν το κατάλληλο μήκος μπορούν να προκαλέσουν ανεπανόρθωτες παραμορφώσεις στα πόδια των παιδιών.
 • Διότι τα υγιή παιδικά ποδαράκια αποτελούν τα θεμέλια του σώματος, άρα θεμελιώδης προϋπόθεση για την υγιή ανάπτυξη του οργανισμού συνολικά.
 • Πολλά παιδιά εμφανίζουν ήδη μια μόνιμη μετατόπιση των αρθρώσεών τους στις φάλαγγες των ποδιών. Ένα από τα αίτια: Παπούτσια που είναι είτε  κοντύτερα απ΄ ότι πρέπει είτε πιο μεγάλα!
 • Τα παπούτσια που δεν αφήνουν το απαραίτητο κενό μπροστά από τα δάκτυλα εμποδίζουν την υγιή ανάπτυξη των ποδιών. *
 • Το ίδιο καταστροφικό είναι όταν αγοράζουμε στο παιδί παπούτσια αρκετά πιο μεγάλα, με το σκεπτικό ότι έτσι θα του ταιριάζουν για πολύ περισσότερο καιρό.

  

 

 

 

 

 

* Σύμφωνα με έρευνες του Υπουργείου Υγείας της Αυστρίας και του Υπουργείου Προστασίας Καταναλωτών της Αυστρίας

 

Μα πώς χωράνε σε παπούσια 2,3,4 ακόμα και ΠΕΝΤΕ νούμερα πιο μικρά...
.. και μάλιστα χωρίς να πονάνε;

 

Xray

TransparentToebox

 • Τα ποδαράκια των παιδιών είναι τόσο εύκαμπτα που χωράνε με «άνεση» ακόμα και σε υπερβολικά στενά παπούτσια χωρίς να προκαλείται ο πόνος που θα ένιωθε ο κάθε ενήλικας...
 • Το παιδικό πόδι, δεν διαθέτει ακόμα τα 26 οστά (κόκαλα) που έχει το ενήλικο πόδι αλλά έχει εύπλαστους χόνδρους οι οποίοι παραμορφώνονται εύκολα. Έτσι, το ποδαράκι είναι εξαιρετικά εύκαμπτο και μπαίνει με «άνεση» ακόμα και σε υπερβολικά στενά παπούτσια ενώ το παιδί δεν νιώθει την παραμικρή ενόχληση!
 • Ενώ τα πόδια μεγαλώνουν γρήγορα, τα οστά στα πόδια αναπτύσσονται πολύ αργά: Για να ολοκληρωθεί η οστεοποίηση στα πόδια χρειάζονται περίπου 16 χρόνια!
 • Μέχρι να αναπτυχθούν εντελώς και να αποκτήσουν την τελική τους δομή, τα εύπλαστα οστά στα πόδια είναι ιδιαίτερα ευάλωτα και μπορούν να παραμορφωθούν εύκολα.
 • Επειδή το νευρικό τους σύστημα δεν έχει αναπτυχθεί επαρκώς, τα παιδιά δεν μπορούν ακόμα να νιώσουν αν τους κάνουν τα παπούτσια ή όχι. Ακόμα και όταν φοράν παπούτσια που είναι ολοφάνερα κοντύτερα από τα πόδια τους, τα παιδιά επιμένουν ότι τα παπούτσια αυτά εφαρμόζουν τέλεια.*

 

ΣΥΝΕΠΩΣ: Ανάλογα με την ηλικία του παιδιού, πρέπει να ελέγχετε κάθε 1-3 μήνες κατά πόσο τα παπούτσια που φοράει εφαρμόζουν ακόμα όπως πρέπει!

 

Γιατί πρέπει να υπάρχει περιθώριο μπροστά από τα δάκτυλα;

 

ToeSpace

Διότι το μήκος των ποδιών αυξάνεται σημαντικά όταν περπατάμε και ακόμα περισσότερο όταν τρέχουμε: σε κάθε βήμα, τα δάκτυλα των ποδιών σπρώχνονται αρκετά προς τα εμπρός και παραμορφώνονται όταν χτυπάνε στις μύτες του παπουτσιού επειδή δεν υπάρχει το απαραίτητο κενό μπροστά από τα δάκτυλα (τουλάχιστον 12 έως 17 χιλιοστά).

 

Όσο άνετα και να νιώθουμε πως είναι τα παιδικά παπούτσια, αν δεν έχουν το απαραίτητο περιθώριο μπροστά από τα δάκτυλα, τότε δεν είναι δυνατόν να εφαρμόσουν σωστά!

 

Ο μόνος αξιόπιστος τρόπος για να ελέγξετε το πραγματικό μήκος των παπουτσιών και να εξασφαλίσετε το σωστό περιθώριο στις μύτες είναι με ΕΝΙΑΙΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ποδομέτρησης το όποιο μετράει το μέγεθος των ποδιών αλλά ΚΑΙ των παπουτσιών (βλέπε «Τρόποι μέτρησης»).

 

ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ: Αν το περιθώριο μπροστά από τα δάκτυλα είναι σωστό (μεταξύ 12 και 17 χιλιοστά) και παρ' όλα αυτά τα πόδια «κολυμπάνε» μέσα στα παπούτσια, τότε τα παπούτσια είναι πιο φαρδιά απ΄ ότι πρέπει ή/ και το σχήμα τους δεν ταιριάζει με τον σωματότυπο των ποδιών. Εδώ δυστυχώς, θα αναγκαστείτε να δοκιμάσετε διαφορετικό σχέδιο παπουτσιών μέχρι να βρείτε αυτό που ταιριάζει σύμφωνα με τα κριτήρια που περιγράψαμε νωρίτερα.

 Το πόδι: Ο άρχοντας των μονάδων μέτρησης... παγιδευμένο σε ένα χάος από νούμερα!

 

freakingSmaller01

 

 

Είναι κωμικοτραγικό: Ενώ ο άνθρωπος, ήδη από την αρχαιότητα, όρισε το πόδι ως μία από τις κυρίαρχες μονάδες μέτρησης για να κάνει την ζωή του πιο εύκολη, ο σύγχρονος άνθρωπος έρχεται αντιμέτωπος με ένα απίστευτο χάος από αντιφατικά νούμερα και μια ζούγκλα από ατελείωτες σκάλες μέτρησης όταν εστιάζει το ενδιαφέρον του στο πόδι ως αντικείμενο μέτρησης για να του βρει το κατάλληλο ταίρι σε μορφή παπουτσιού.

 

Το θέμα θα παρέμενε κωμικό εάν δεν υπήρχε η τραγωδία με τα ποδαράκια των παιδιών που στη πλειοψηφία τους παραμορφώνονται εγκλωβισμένα σε ένα ζευγάρι «καλούπια» ενώ αυτά δηλώνουν πάνω τους κάποιο άλλα αντί άλλων νούμερο.